Sacaz este produsă din seva arborilor de conifere. După colectare, seva este încălzită, curățată, amestecată cu aditivi „secreți” și turnată în forme, este împărțită în rigidă (luminată) și moale (închisă la culoare), și este păstrată fie într-o cutie solidă, fie înfășurată într-un material textil.

Sacaz este frecată pe părul arcușului pentru a asigura o aderență cu corzile. Lipiciul creat de Sacaz între părul arcușului și corzi face ca sunetul să fie produs. Pentru a „facilita” sunetul corzilor groase de bas, contrabagiștii folosesc o Sacaz mai lipicioasă.

Printre muzicieni există păreri că Sacaz rigidă se potrivește mai bine cu corzile de oțel înalte cu un sunet strălucitor, iar Sacaz moale se potrivește corzilor de catgut și sintetice cu un sunet cald. Persoanele care înțeleg fizica și acustica vă vor spune clar că profunzimea și căldura sunetului (în plus față de tehnică, instrument și corzi) depind de mai mulți factori, cum ar fi mărimea și forma camerei, interiorul, temperatura și umiditatea aerului, numărul de ascultători în sală și încă zeci de condiții. Deoarece acesta nu este un accesoriu foarte costisitor în arsenalul unui muzician, este mai bine să aveți întotdeauna două seturi diferite. În timpul cântatului, Sacaz tinde să se desprindă de pe arcuș, iar praful rezultat se depune pe corzi și pe corpul instrumentului. Recomandarea vehementă este să ștergeți corzile și să curățați corpul instrumentului după fiecare interpretare sau sesiune, deoarece reziduurile de Sacaz reduc semnificativ durata de viață a corzilor și pătrund în lac și în lemn, ceea ce poate duce la reparații costisitoare.

 

Afișez 1 - 9 din 12 rezultate

Sacaz